Inaugurele rede Arno van Dam

Op 1 oktober 2021 om 16.15 uur houdt prof. dr. Arno van Dam zijn inaugurele rede over 'De antisociale persoonlijkheidsstoornis, een samenspel tussen psychiatrie en maatschappij'. 
Deze rede vindt plaats op de Tilburg University, Cobbenhagen building, maar is ook via livestream te volgen. 

De vraag of antisociaal gedrag crimineel, verward of gestoord is, hangt af van zowel opvattingen in de maatschappij als in de psychiatrie over ziekte en gezondheid. Bij de huidige definitie van de antisociale persoonlijkheidsstoornis zijn de nodige vraagtekens te plaatsen. Is iedereen die deze diagnose krijgt werkelijk psychiatrisch gestoord?

Bovendien krijgen mensen met antisociale persoonlijkheidsproblematiek vaak geen warm onthaal in de GGZ en worden zij uitgesloten van zorg. Dit is een gemiste kans voor de GGZ om zowel mensen met ernstige problemen te helpen maar ook de leefbaarheid en veiligheid van de maatschappij te vergroten.

In zijn oratie gaat Arno van Dam in op hoe de huidige definitie van de antisociale persoonlijkheidsstoornis tot stand is gekomen en de problemen die dat met zich meebrengt. Ook zal hij ingaan op hoe mensen met deze diagnose in de GGZ beter geholpen kunnen worden. De oplossingen liggen echter niet alleen in de GGZ, maar ook in de maatschappij.

Meer informatie

Voor meer info zie Inaugurele rede prof. dr. A. van Dam | Tilburg University