Podium Naastbetrokkenen

*DIT PODIUM IS NIET MEER ACTIEF*

Steeds meer instellingen hebben familieraden, familievertrouwenspersonen, psycho-educatie en praatgroepen voor naasten. Nog niet overal wordt het vanzelfsprekend gevonden om de familie te betrekken bij het proces, de behandeling kan echter veel effectiever zijn als de mensen om de cliënt heen worden betrokken. 


Aanbevelingen en adviezen

Omdat we vinden dat het vanzelfsprekend zou moeten zijn om aandacht te hebben voor de naasten van de cliënt hebben we het podium Naastbetrokkenen opgericht. Met verschillende experts op dit gebied zijn de wetenschappelijke literatuur en de praktijkvoorbeelden over dit onderwerp onderzocht en samengebracht in een Best Practice. Dit document bevat aanbevelingen en adviezen over het betrekken van naasten in de diagnostiek en behandeling. 

 

Andere bronnen van hulp

Als je als naastbetrokkene hulp zoekt bij vragen die je hebt, zijn er verschillende organisaties waar je terecht kunt: 

Cursus

Om naastbetrokkenen handvatten te geven hoe om te gaan met iemand met borderline in je omgeving zijn er cursussen 'Borderline de Baas'. 

Filmpjes over betrekken van naasten

  • GGz Rivierduinen maakte onlangs een filmpje over hun naastbetrokkenen-beleid en hoe dit eruit ziet. Bekijk deze hier.
  • De LSFVP (Landelijke Stichting Familie Vertrouwenspersonen) maakte een filmpje over hoe een familievertrouwenspersoon kan helpen.

Publicaties


Contact

  • Erwin van Meekeren
  • Jan Baars

    Klinisch psycholoog/psychotherapeut, GGZ Centraal

Voor interessante artikelen zie de Kennispagina Naastbetrokkenen.