terug naar Triade

Triade cluster C

Triade cluster C 


Cluster C Persoonlijkheidsstoornissen

Misschien heb je al langer last van depressies, angsten, perfectionisme, of eetproblemen zonder dat behandeling je heeft geholpen. Of misschien ga je telkens je grenzen voorbij en ben je al jaren helemaal uitgeput?

Dat is ook het verhaal van de mensen die deze pagina hebben gemaakt. Zij kwamen erachter dat hun klachten niet alleen te maken hadden met depressies of andere problemen. De symptomen hiervan kunnen misleidend zijn omdat ze zich zo alledaags manifesteren. Daardoor kunnen de klachten die men ervaart gemakkelijk afgedaan worden als ‘normale klachten’. Bijvoorbeeld: je bent bang om naar een feestje te gaan, omdat je denkt dat niemand je interessant zal vinden. Maar wie is er nooit eens onzeker over wat anderen van hem denken? Of je verzuimt op je werk, omdat je bang bent door de mand te vallen. Heel veel mensen hebben wel eens die vrees. De meeste mensen kunnen zich daar echter over heen zetten, bijvoorbeeld omdat ze positieve ervaringen opdoen die het tegendeel bewijzen, waardoor ze hun beeld van zichzelf en de wereld kunnen bijstellen. Bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis is dat meestal niet voldoende en zijn deze angsten en overtuigingen zeer hardnekkig en invaliderend.

Er is weinig aandacht voor deze problemen en ook is er weinig over te vinden op internet. Vaak worden deze problemen niet als zodanig onderkend, maar worden mensen behandeld voor bijkomende problemen als depressie of angst. Onze missie is om de bekendheid rondom Cluster C persoonlijkheidsstoornissen te vergroten zodat mensen oog krijgen voor deze problemen en er gericht behandeling voor gaan zoeken. We hebben ook een eigen Facebookpagina

Wat is een Cluster C Persoonlijkheidsstoornis?

Cluster C persoonlijkheidsstoornissen worden gekenmerkt door angst, remming en controle. Deze mensen vinden vaak snel (nieuwe) situaties en contacten spannend en maken zich snel zorgen. Ze gaan daar vaak mee om door te zoeken naar controle, over zichzelf en over deze situaties en personen. Bijvoorbeeld: ze zorgen ervoor dat anderen hen niet ‘echt’ zien en kennen of ze vermijden situaties waarin ze bang zijn te falen. Of ze proberen alles zo perfect mogelijk te doen, waardoor ze nooit op een fout kunnen worden betrapt. Vaak voelen deze mensen zich kwetsbaar en onzeker en proberen ze dat te verbergen naar anderen. Ze zijn vaak wat voorzichtig en afstandelijker in contacten met anderen, terwijl ze tegelijk wel verlangen naar verbondenheid met anderen. Soms voelen ze zich zo onzeker dat ze zich erg afhankelijk maken van een ander.

Er zijn drie verschillende typen te onderscheiden:

  • De vermijdende persoonlijkheidsstoornis
  • De dwangmatige persoonlijkheidsstoornis
  • De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Leden van de Triade cluster C hebben een video gemaakt over waar je tegenaan kunt lopen als je cluster-C persoonlijkheidsproblematiek hebt. 

Nieuwsbrief

De Triade Cluster C heeft een eigen Nieuwsbrief. Lees hier de meest recente nieuwsbrief.

Ervaringsverhalen

Hoe is het om te leven met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis? Waar loop je tegenaan als je voor zo veel dingen bang bent en je steeds verwacht dat anderen je niet zien zitten?

Enkele cliënten deelden met ons hun ervaringen

Publieksdag cluster C

De Triade Cluster C organiseert op zaterdag 1 juni 2024 een publieksdag cluster C in Hattem. De dag is bedoeld voor mensen met een cluster-C persoonlijkheidsstoornis, hun naasten en overige belangstellenden. Het programma wordt later bekend gemaakt, houd de site in de gaten. 

Behandelingen

Hier vindt u een kaart met de bij ons bekende plekken waar een behandeling voor cluster C wordt aangeboden.

>