App die helpt oplopende emoties te herkennen, kan lijden voorkomen bij Borderline

ken

App die helpt oplopende emoties te herkennen, kan lijden voorkomen bij Borderline

ken

Uit promotieonderzoek van Youri Derks, GZ-psycholoog bij GGNet, blijkt dat een biosensor applicatie voor smartwatches uitkomst kan bieden voor mensen met die moeite hebben om emoties te herkennen. De app helpt bij het vroegtijdig opmerken van oplopende emoties, waardoor deze mensen eerder kunnen handelen om ontregeling te voorkomen.

Derks verdedigt op 14 juli 2022 bij de Universiteit Twente zijn proefschrift ‘Alexithymie bij borderline persoonlijkheidsproblematiek – van theorie naar een biosensor applicatie’.

Derks onderzocht op welke manier alexithymie een rol speelt bij mensen met borderline persoonlijkheidsproblematiek (BPS). Mensen met alexithymie hebben moeite met het herkennen en benoemen van hun emoties. Bij BPS heeft iemand moeite om zijn emoties in goede banen te leiden. Emoties worden vaak pas opgemerkt als ze heel sterk zijn en de persoon overspoelen. Uit zijn onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie is tussen alexithymie en BPS.

Samen met andere onderzoekers van de Universiteit Twente ontwikkelde Derks de biosensor app ‘Sense-IT’ als nieuwe vorm van behandeling voor alexithymie.

De app Sense-IT werkt op een smartwatch en registreert de hartslag en combineert dat met de mate van beweging. De app geeft een signaal als de spanning oploopt. Beweeg je niet of weinig, terwijl je hartslag oploopt, dan kan dat een teken zijn van oplopende emotie.

Het doel van de app is dat mensen veranderingen in hun emotionele spanning eerder leren herkennen, zodat zij daar sneller op kunnen inspelen en zo mogelijk vervelende gevolgen kunnen voorkomen.

Sense-IT mag op dit moment nog niet vrij gebruikt worden in bestaande behandelingen, maar het is wel één van de eerste en weinige apps die klaar is om gebruikt te worden in onderzoeken naar de klinische effectiviteit. Bredere verspreiding en implementatie wordt dan ook verwacht in de nabije toekomst.

Als u meer wilt weten over deze app en het promotieonderzoek kunt u contact opnemen met: GGNet, team Communicatie, 088-933 1506 of per e-mail communicatie@ggnet.nl.

>